Quantcast
Channel: el blog del Grupo Unión » Punt Òmnia
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

El Programari Lliure i nosaltres

$
0
0

Al Punt Òmnia des de fa un anys estem treballant amb el que s’anomena programari lliure.

Aquest programari es lliure perquè pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció. Això es el contrari a l’anomenat programari privatiu, on les eines tenen restriccions en l’ús o modificació privada, en la còpia i publicació de versions modificades o no modificades.

Pot semblar una mica complexe però per entendre com funciona el model de programari lliure us convidem a veure el següent video i si voleu més informació us convidem a seguir llegint l’article.

El programari lliure es un moviment que es va plantejar per Richard Stallman a principis dels anys 80. Stallman treballava com a informàtic del laboratori d’intel·ligència artificial del MIT. Durant aquella època Stallman i la resta d’informàtics solien compartir els seus programes.

El Programari Lliure és una filosofia, i aquesta filosofia és més important que el programari en sí mateix, al igual que la idea de llibertat és més important que la mateixa llibertat. Els principis d’aquesta filosofia es centren en com es poden distribuir, copiar i modificar els programes informàtics (això no vol dir que qualsevol dia es faça extensible a altres àmbits). Es diu que tot programa que siga lliure es pot distribuir, copiar i modificar lliurement. Els principis definits més formalment per tal de considerar que un programa siga lliure són:

Les quatre llibertats del programari lliure son:

> Llibertat 0: La llibertat d’executar el programa per qualsevol propòsit.

> Llibertat 1: La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies.

> Llibertat 2: La llibertat de redistribuir còpies

> Llibertat 3: La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se’n pugui beneficiar.

Aquestes llibertats es plantegen tant a les aplicacions (el programes que utilitzem per fer les coses amb els ordinadors) com al sistema operatiu (el programa que controla el funcionament d’un ordinador) Aixi pots fer servir programari lliure sobre el sistema operatiu Windows o utilitzar un sistema operatiu de programari lliure com el GNU/Linux

Però en veritat el programari lliure es una alternativa i hi ha molts motius per que sigui molt interessant utilitzar-lo en la nostra tasca educativa, el Centre Nacional de Referencia de la Aplicación de las TIC basadas en Fuentes Abiertas en dona deu raons:

1. Contribueix a formar persones lliures, independents, crítiques i autònomes.

2. Permet ensenyar amb eines adaptades a la realitat de l’alumnat.

3. Crea una Comunitat de Coneixement Compartit.

4. Afavoreix en la persona la llibertat d’elecció tecnològica.

5. Evoluciona ràpidament i permet una eficaç solució dels problemes.

6. Una solució madura, amb experiències d’èxit en l’entorn educatiu espanyol.

7. Permet estalviar costos en la implantació, el manteniment i la gestió dels centres educatius.

8. Facilita que l’alumnat disposi a casa seva les mateixes eines educatives que utilitzen en el seu centre educatiu, i de forma 100% legal.

9. Garanteix la seguretat.

10. Potencia la innovació de productes i serveis a través d’empreses locals.

En definitiva, és un model educatiu en si mateix, lliure, democràtic, sostenible i tecnològicament competitiu, i l’opció ideal per a l’ús de la tecnologia a l’aula.

I per acabar, una serie de enllaços per ampliar tota aquesta informació:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Programari_lliure

http://ca.wikipedia.org/wiki/GNU/Linux

http://www.gnulinux.cat/documentacio/guia/

http://www.gnulinux.cat/documentacio/breu-historia-de-gnulinux/

http://www.gnulinux.cat/documentacio/

http://www.cenatic.es/

http://www.softcatala.org/


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Trending Articles